ZAŠTO JE INOX PRAVI IZBOR ZA VAS?

Inox (nerđajući čelik, rostfrei), je material 21. vijeka, otporan je na koroziju i sve vremenske uslove. Inox je otkriven 1913. godine kada je engleski metalurg Harry Brearly radio na projektu poboljšavanja učinka cijevi pušaka. Slučajno je otkrio da dodavanjem hroma niskougljeničnom čeliku dolazi do otpornosti na koroziju.

OSOBINE

Nerđajući čelici posjeduju niz izuzetnih osobina koje ih razlikuju od ostalih klasa čelika. Kao prvo korozivno su rezistentni,zahvaljujući prvenstveno uticaju legirajućeg elementa hroma,u širokom spektru korozivno agresivnih sredina. Ništa manje neobična osobina je nemagnetičnost austenitnih nerđajućih čelika koju duguju u prvom redu niklu kao legirajućem elementu, koji stabilizuje visokotemperaturnu,nemagnetičnu,površinski centriranu kubnu modifikaciju železa-austenit.

PRIMJENA

Primjena nerđajućih čelika je u današnje vrijeme veoma raznolika. Najčešće se koristi u prehrambenoj industriji(AISI 304) zbog svojih nerđajućih i anti magnetičnih svojstava, a samim tim i visokog stepena sterilnosti materijala. U novije vreme na tržištu je dostupan u kvalitetu (AISI 430)koji se uspiješno koristi za dekorativne svrhe kad je reč o opremanju enterijera i eksterijera

ODRŽAVANJE

Na vanjskim inox ogradama i elementima već kiša čini dobar dio održavanja. Mekana krpa ili spužva i razrijeđeni deterdžent za posuđe sasvim su dovoljni. Sredstvo za pranje stakla (bez klorida) je idealno za polirane površine na inoxu. Kod jako zapuštenih i prljavih površina možemo koristiti kompresor (mini wash) sa temperaturom vode 60-80°C ili polituru za kromirane dijelove automobila. Kod tvrdokornih masnih i uljnih mrlja možemo upotrijebiti sredstva na bazi alkohola ili razrjeđivača, npr. špirit, aceton,... Pri tome paziti da rastvorenu prljavštinu ne razmazujemo po površini inoxa. Inox ograde u interijeru najčešće se čiste od otisaka prstiju. U pravilu je ovdje dovoljna meka krpa i blago sredstvo za pranje posuđa ili prozora.